Zorla kaybedilen gazeteci Nazım Babaoğlu’nun ağabeyi İrfan Babaoğlu: “Kaybedilenler yok olmadı. Unutulduklarında yok olurlar. Hafıza ezilenin en güçlü direnme aracıdır.”

KAYIP GAZETECİ

12 Mart 1994’te Gündem gazetesinin Urfa bürosu arandı, Siverek’te bir haber olduğu söylendi. Nazım Babaoğlu Siverekli olması ve bölgeyi bilmesinden kaynaklı haber için gitmek istedi. Bürodan çıkıp doğduğu-büyüdüğü Siverek’e giden 19 yaşındaki Babaoğlu’dan 25 yıldır haber alınamıyor.

Nazım’ın kaçırıldığı gün Anadolu Ajansı’ndan Murat Yoğunlu’nun büroyu aradığı iddia edildi. Yoğunlu ise bunu reddetti. 1993’te Siverek’te kaçırılan işadamı Hüseyin Taşkaya’nın kardeşi Aziz Taşkaya Nazım’ı Sedat Bucak’ın evinde gördüğünü söyledi, bundan da sonuç alınamadı.

2011’de Erzurum Cezaevi’nde hükümlü Aydın Sevinç, Urfa Baro Başkanlığı’na gönderdiği faksta 1993’te Urfa’da JİTEM için çalıştığını, 1994’te Nazım Babaoğlu’nun kaçırıldığını, öldürüldüğünü ve gömüldüğünü anlattı. Can güvenliğinin olmadığını, avukat tayin edilirse bildiklerini anlatacağını söyledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yetkilileri Sevinç ile görüşmek için Erzurum’a gitti, görüşemedi.

DÖNEMİN VALİSİ AKP’DEN MİLLETVEKİLİ OLDU

Nazım’ın ağabeyi İrfan Babaoğlu, kardeşinin akıbetini öğrenme konusunda gittikleri tüm resmi kurumların adeta söz birliği edercesine kendilerine herhangi bir bilgi vermediklerini söyledi.

Babaoğlu,”Nazım kaçırılınca gazetenin sorumluları ve ailem olayın peşine düşmüş, dönemin gazete yetkilileri Valiliğe başvurmuş, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Metin Yasaksoy’la görüşmüş. Babamla Urfa, Siverek Emniyet Müdürlüğü’ne gitmişler. Hatta tanıdıklarımız Ahmet Bucak’a ulaşmış, ama Bucaklar ‘Biz almadık, devlet aldı’ demiş. Kör, sağır, dilsizi oynayan bu ilgili bürokratların hepsi daha sonra ödüllendirildi. Dönemin Urfa Valisi (Ziyaeddin Akbulut) üç dönem AKP’de vekillik yaptı. ”

“TECAVÜZ EDİLEN ÖĞRETMENLERİ YAZINCA”

Babaoğlu, Nazım’ın kaçırıldığı yılda, Özgür Gündem gazetesi çalışanlarının ülkenin her yerinde sürekli bir tehdit altında olduğunu söyleyerek, “1993’te dönemin DYP Urfa Milletvekili Sedat Bucak’ın liderliğini yaptığı Bucak Aşireti Mehmet Ağar’ın ısrarı ve desteğiyle koruculuğu kabul etmişti. O dönem Bucak Aşireti’ne mensup korucuların tecavüz ettiği öğretmenlerle ilgili haber Özgür Gündem’de yayınlanınca gazete çalışanlarına yönelik tehditler artmıştı” şeklinde konuştu.

‘KAYIPLAR UNUTULDUKLARINDA YOK OLURLAR’

Babaoğlu şöyle devam etti: “Türkiye devletinde iktidarı ele alan kişiler kendisinden önce yapılmış kötülüklerin ve eylemlerini hatırlatan her şeyi tamamen ortadan kaldırarak mağdurların unutulması ve toplumun hafızasından silinmesi için büyük bir çaba sarf ederler. Türkiye tarihi boyunca Kürt halkına yapılan tüm kötülüklerin unutulması için bu yönde sürekli politikalar yapıldı. Ancak devletin unutturma üzerine olan politikasına karşı sürekli bir hatırlatma içinde olmalıyız. Çünkü kaybedilenler yok olmadı, unutulduklarında yok olurlar. Bundan dolayı hafıza, ezilenin en güçlü direnme aracıdır diyoruz.”