Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler, Türkiye’ye acil çağrı mektubu gönderdi. Adalet Bakanlığı bilgi istedi, Ankara Başsavcılığı boş dosya gönderdi. Bakanlık çok acil ikinci bir yazı daha gönderdi.
Fizyoterapist Mustafa Yılmaz(32) 19 Şubat 2019’da evinden çıktıktan sonra kaçırıldı. Kamuoyunda Siyah Transporter olarak bilinen zorla kaybedilme vakalarından birinin kurbanı olan Mustafa Yılmaz’la ilgili iç hukuktan sonuç alınamayınca konu uluslararası kurumlara taşındı.
Eşi Sümeyye Yılmaz’ın Birleşmiş Milletler’e yaptığı başvuru üzerine önemli bir gelişme yaşandı.
Birleşmiş Milletler Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu, Türkiye’ye “acil çağrı mektubu” göndererek, Yılmaz’ın kaçırılmasına ilişkin Türkiye’den savunma istedi.
Türkiye’nin acil olarak cevap verme yükümlülüğü bulunan mektup üzerine Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı 15 Mayıs 2019’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak, Mustafa Yılmaz’ın kaçırılması ve yargı süreci hakkındaki evrakların “çok ivedi” olarak iki gün içinde Bakanlığa gönderilmesini istedi.
BAŞSAVCILIK KAÇIRILMAYA DAİR TEK EVRAK GÖNDERMEDİ
BM’nin acil çağrı mektubunun Mustafa Yılmaz’ın kaçırılmasına ilişkin olmasına rağmen, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı’na Mustafa Yılmaz hakkında daha önce devam eden Hizmet Hareketi’ne yönelik davayla ilgili evrakları gönderdi.
Bunun üzerine Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı 20 Mayıs’ta, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ikinci bir yazı yazdı.
Yazıda şöyle dendi:
“… ancak ilgi yazımız ekinde gönderilen acil çağrı mektubunda yer verilen kaybolma ve kaçırılma iddialarına ilişkin olarak ise herhangi bir evrak gönderilmediği tespit edilmiştir. Bu itibarla, BM Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu’ndan alınan acil çağrı mektubunda kayıtlı hususlara ilişkin olarak verilecek Hükümet görüşü kapsamında Dışişleri Bakanlığı’na gönderilecek bakanlığımız görüşüne esas olmak üzere; bahse konu mektupta adı geçen Mustafa Yılmaz adına yukarıda belirtilen kaybolma ve kaçırılma iddialarına yönelik varsa yürütülen soruşturma ve kovuşturmanın akıbetine dair özet bilgi verilerek, gizlilik kararı bulunmuyor ve soruşturmanın selahiyetini etkilemeyecek ise, bahse konu iddialar kapsamında önem arz eden bilgi ve belgelerin birer suretinin en geç 21 Mayıs Salı günü mesai bitimine kadar Bakanlığımıza gönderilmesini rica ederim.”
TÜRKİYE’NİN ACİL CEVAP VERMESİ GEREKİYOR
Türkiye’nin altına imza attığı yükümlülükler gereği BM’nin acil çağrı mektuplarına cevap vermesi gerekiyor. BM’nin gönderdiği mektup, aynı zamanda Mustafa Yılmaz’ın ve diğer kaçırılanların, devlet güçleri tarafından zorla kaybedildiklerine ilişkin Birleşmiş Milletler’in resmi bir kanaate ulaşmış olduğu anlamı taşıyor.
BM MALEZYA’DAN KAÇIRILANLAR HAKKINDA DA ÖNEMLİ BİR KARAR VERMİŞTİ
BM benzer konuda bu hafta içinde başka bir önemli karara da imza attı. Hizmet Hareketi’yle ilişkileri nedeniyle 2017 yılında Malezya’dan kaçırılan ve Türkiye’de tutuklanan İsmet Özçelik ve Turgay Karaman’ın özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirten Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, iki kişinin derhal serbest bırakılması çağrısını yaptı ve karara uyması için Türk makamlarına 180 gün süre tanıdı. Ayrıca BM Komisyonu, keyfi tutukluluk için şahıslara tazminat ödenmesine hükmetti. BM İnsan Hakları Komitesi’nin 28.05,2019 tarih 2980-2017 sayılı İsmet Özçelik,Turgay Karaman-Türkiye kararıyla, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye’de etkin bir iç hukuk yolu olmadığı da tespit edilmişti.
ŞUBAT AYINDA 6 KİŞİ KAÇIRILDI
Gökhan Türkmen, Yasin Ugan, Özgür Kaya, Erkan Irmak, Salim Zeybek ve Mustafa Yılmaz 2019 yılı Şubat ayında peş peşe kaçırıldılar. 6 kişiden de 100 günü aşmasına rağmen haber alınamıyor.