“Beni zorla sınır dışı etmeye çalıştılar. Kaldığım odaya geldiler, jandarma ve güvenlik görevlileri beni darp etti. Boğazımı sıktı, saçımı çekti, bileklerime tırnaklarını geçirdiler.
“Anne ve babam ülkemde gözlerim önünde öldürüldü, beni oraya gönderirseniz beni de öldürürler dedim. Dinlemediler. Dövmeye devam ettiler. Suratıma tükürdü. ‘Kokuyorsunuz pis Afrikalı’ dedi.”
Bu sözler, son iki yıldır hak ihlali iddialarıyla gündeme gelen İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde kalan, güvenlik nedeniyle kimliğini gizli tuttuğumuz mülteci bir kadına ait.
İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu’na Haziran ayında Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde işkence, ayrımcılık ve kötü muamele yapıldığı yönünde bir ihbar ulaştı.
Komisyon üyesi avukatlar Ayşegül Karpuz ve Gizem Metindağ ile İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatlar Volkan Gültekin ve Ufuk Göncü geri gönderme merkezine gitti.
Tutanak savcılık dosyasında
Avukatlar, merkezde işkence ve kötü muameleye uğrayan kadınla görüştü. Kadının anlattıklarını ve gözlemlerini tutanak haline getirdi ve kadının anlatımlarına ilişkin Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Savcılığa verilen dilekçeye Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nden alınan adli muayene raporu da eklendi. Suç duyurusu sonrası, savcılık soruşturma başlattı. Suç duyurusundaki raporda bulunan detaylar şöyle:
* Sağ bacakta 2 cm’lik darp
* Sol omuzda darp izleri
* Sırtta iz
“Aç bırakıldı, hakarete uğradı”
Tutanakta şu ifadeler yer aldı: “Güvenlik görevlileri, kadının bileklerine tırnaklarını geçirdi. Yine bindirildiği arabada jandarma, kadına yumruk, tokat attı. İzmir- İstanbul yolcuğu boyunca kadına yemek verilmedi.
İstanbul’dan sınır dışı edileceği uçakta en son kıyafetlerini çıkararak sınır dışına gönderilemeye direndi. Bu nedenle pilot uçağı kaldırmadı. Bu sayede sınır dışından kurtuldu ve geri İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.”
Avukatlar, işkence edilen kadının kız kardeşinin de işkence izlerine tanık olduğunu belirtti.
Meclis gündemine gelmişti
Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ndeki hak ihlali iddiaları Meclis gündemine taşınmıştı.
Mayıs 2017’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili olan Bedia Özgökçe Ertan, konun araştırılması için Meclis araştırılması yapılmasını istedi.
Mayıs 2019’da ise merkezde inceleme yapan İzmir Barosu’na bağlı sekiz avukat ve bir tercüman alı konuldulu. Avukatların ve tercümanın görevlerini yapmalarının engellendiği ortaya çıktı.
Aynı dönemlerde, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde; avukatların ve yabancıların dilekçelerinin kayda alınmadığı, yazılı başvurulara cevap verilmediği, dilekçelerin yırtıldığı, avukatların özel güvenlik görevlileri ile muhatap bırakılarak bina içerisinde kamu personeline ulaşmakta güçlük çektikleri basına yansıdı.
Bu kez durumu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Murat Bakan Meclis gündemine taşıdı.
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nden alınan rapor şöyle: