Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde Ö.K. isimli askere gözaltı sırasında yapılan işkenceyle ilgili, UN Human Rights Committee (HRC) ve UN Committee Against Torture’e (CAT) başvuru yapıldı. International Association for Human Rights Advocacy in Geneva (IAHRA) tarafından yapılan başvuru, Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin 30 Ocak’ta Ö.K. ile yaptığı görüşme sonrası hazırlanan rapor üzerine gerçekleştirildi.
BOLD – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı üzerine Ocak ayının ikinci haftasında Ankara’da 30’a yakın asker gözaltına alındı. Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen ve halen görevde olan askerlerden oluşan grup, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulanıyor. Askerlere işkence yapıldığına ilişkin bilgiler üzerine Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden avukat Merve Nur Aksoy ve avukat Deniz Can Aydın, gözaltındaki kişilerle görüşme gerçekleştirdi.
turkishminute.com‘un haberine göre Hizmet Hareketi’yle ilişkileri nedeniyle gözaltına alınan askerlerden Ö.K. yaşadığı işkenceyi anlattı. Baro avukatlarının işkenceyi tutanak haline getirmesi sonrası, IAHRA, konuyu Birleşmiş Milletler’e taşıdı.
PKK VE IŞİD ÜYELERİYLE AYNI HÜCREDE
Baro avukatlarının Ö.K. ile 30 Ocak günü saat 18:22’de yaptıkları görüşmenin tutanağına göre, gözaltındaki asker Ö.K, saatlerce yüzü duvara dayalı biçimde ayakta bekletildi, polisle işbirliği yapması için zorlandı. Ardından, aynı gün polis merkezinde bulunan PKK ve IŞİD üyesi olmak suçlamasıyla gözaltında bulunan kişilerle aynı hücreye kondu. Ö.K. bu kişilerle aynı hücreye konulurken “asker olduğu” özellikle söylendi ve hedef yapıldı.
Ertesi gün diğer asker arkadaşları ile birlikte 6 saat ayakta bekletildikten sonra, polislerce kamerasız bir odaya alındı ve bildiği her şeyi anlatması gerektiği söylendi ve işbirliği yapmaması halinde copla tecavüze uğrayabileceği ima edildi. Ö.K’nın sözlü tehditlerin ardından yaşadıkları Ankara Barosu’nun tutanaklarında şöyle yer aldı:
İŞKENCECİLER 3 KİŞİYDİ
“Yüzümü duvara döndürdüler. Arkama geçtiler. Montumu çıkarmamı istediler. Çıkarmayınca zorla çıkardılar. Daha sonra üst kıyafetimi çıkarmamı istediler. Çıkarmadım. Çıkarmayınca saçlarımla oynayarak yüzüme tokatlar atmaya başladılar. Bir başkası da enseme çok sert bir şekilde vurdu. Bir başkası da göğsüme çok sert bir şekilde vurdu. Toplamda 3 kişiydiler. Daha sonra diğer gün tekrar görüşeceğimizi söylediler.”
Şahit olduğu diğer işkence olayı olduğunu da anlatan asker “20 metrekare gibi küçük bir alanda yaklaşık 16 kişi kalmaktayız. Darp edildiğim gün ayakta beklerken ‘Yusuf Kulaksız’ isimli kişinin ağlayarak bağırdığını duydum. Bu esnada dışarıda başımızda ekleyen kadın polis sesleri duymamamız için müzik açtı” ifadelerin kullandı.
BM’YE YAPILAN BAŞVURUDA İŞKENCECİNİN İSMİ BELİRTİLDİ
IAHRA’nın HRC ve CAT’e yaptığı işkence başvurusunda Türkiye’deki Hizmet hareketinin özellikle üye ve destekçisi olduğu iddia edilen muhaliflere karşı işlenen sistematik ve yaygın işkence ve kötü muamele eylemlerine son vermesi için harekete geçilmesi talep edildi. Başvuruda Ramazan Kuyucu isimli kişinin işkencenin sorumlusu polislerden biri olduğu ve diğer dört işkence sorumlusu polisle birlikte yargılanması istendi.
AVUKATLAR FİİLİ GÖZALTINA ALINDI
İşkence olayını raporlaştırmak için Ankara Emniyeti’ne giden Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatlar Merve Nur Aksoy ve Deniz Can Aydın’ın polis merkezinde zorla alıkonulması da ayrıca raporlaştırıldı. Avukat Hakları Merkezi’nin raporuna göre, iki avukat Ö.K. ile görüşürken polisler tarafından sürekli taciz edildiler, görüşmenin sağlıklı ilerlememesi için baskı altında tutuldular, Ö.K. ile yalnız görüşmeleri kısıtlandı ve görüşme yarıda kesildi. Görüşmenin ardından tüm tutanakları almak için uğraşan avukatlar Aksoy ve Aydın, 7-8 polis tarafından bir odada tutuldu ve çıkmalarına izin verilmedi. Durumun fiili gözaltı olduğu belirtilen raporda, avukatların görevlerini yapmasının engellendiği kayıt altına alındı.
OCAK AYINDA 150’DEN FAZLA ASKER GÖZALTINA ALINDI
Ocak ayında Hizmet Hareketi’yle ilişkili oldukları iddiasıyla 33 ilde 150’den fazla asker gözaltına alındı. Türk Silahlı Kuvvetlerinden son dört yılda 20 bin 566 subay ve astsubayın görevine son verildi. Yüzlerce asker, mahkemelere, savcılıklar ve avukatları kanalıyla polis merkezlerinde işkence gördüklerine ilişkin başvuruda bulundular.