Kırgızistan’da kaçırılan Sapat Eğitim Kurumlarının eski Genel Müdürü Orhan İnandı’nın bulunması için eski mezunlar 1 milyon dolarlık ödül vaat etti. Kırgız aydınlar ise İnandı’nın bir an önce sağ salim bulunması için çağrı yaptı.
BOLD – 1 Haziran günü evinin önünde kaçırılan Kırgızistan’daki Sapat Eğitim Kurumları’nın eski Genel Müdürü Orhan İnandı için düzenlenen protestolar ABD’ye taşındı. ABD’nin Chicago şehrinde yaşayan Sapat okullarından mezun öğrenciler, Orhan hocaları için protesto düzenledi. Kırgızistan’daki eski mezunlar, İnandı’nın bulunması için 1 milyon dolarlık ödül vaat etti.
BULANA 1 MİLYON DOLAR ÖDÜL VERİLECEK
İnandı’nın bulunması için Kırgızistan’da Türkiye Büyükelçiliği binası başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığı, Parlamento binası ve Birleşmiş Milletler temsilciliğinin önündeki protestolar da devam ediyor. Mezunlar, Kırgız parlamentosu önündeki açıklamalarında, “Mezunlar olarak toplandık, bir karar aldık. Orhan beyi bulup getirene 1 milyon dolar ödül verilecek” ifadelerini kullandı.
AYTMATOV’UN OĞLU VE KIZ KARDEŞİNDEN İNANDI’YA DESTEK
Protesto gösterilerine katılan dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un oğlu ve eski Kırgızistan Dışişleri Bakanı Haskar Aytmatov, İnandı’nın Kırgızistan’a çok büyük yararı dokunduğunu belirterek, bulunması çağrısında bulundu. Aytmatov, “Çok güzel bir nesil yetişiyor. Bunda Sabat Eğitim Kurumlarının çok büyük katkısı var. Sabat Eğitim Kurumları buraya ilk geldiğinde onları kabul eden karşılayan Kırgız yetkililerin içinde olduğum için çok gururlu ve mutluyum. Onların bereketli işler yapmasına yardımcı olduğumdan dolayı mutluyum” dedi. Aytmatov’un kız kardeşi Roza Aytmatova da İnandı’nın bulunması için yapılan bir açık çağrıya imzasını koyarak destek verdi.
AYDINLARINDAN “HEPİMİZ İNANDI’YIZ” AÇIKLAMASI
Kırgızistan’ın en önemli vakıflarından biri olarak kabul edilen Tarih Vakfı adına Cumhurbaşkanı, Meclis ve Kırgız Toplum Meclisi Temsilcilerine yazılan bir mektuba ülkenin önde gelen profesörleri destek verdi. Açıklamada İnandı’nın kaçırılmasının kabul edilemez olduğu vurgulanarak, bu adımın ülkenin bağımsızlığına müdahale anlamına geldiği vurgulandı. Mektuba Cengiz Aytmatov’un kız kardeşi Roza Aytmatova, Profesör İşengül Bolcurova, Kırgızistan eski Milli Eğitim Bakanı Profesör Orozbek Moldaliyev, Profesör Asan Ormuşev, Profesör Taşmanbet Kenensariev, Profesör Kuban Mambetaliyev, Profesör, Eski Büyükelçi Tınçtıbek Çorotegin, Uluslararası Kırgız Tarih Toplum Derneği Başkanı Kıyas Moldokasımov ve Kırgız Tarih Vakfı Başkanı Tynchtykbek Chorotegin imza attı. Bu meselenin Kırgızistan’ın bağımsızlığı ile çok yakından ilgili olduğunu vurgulanan açıklamada, “O asla yalnız değildir. Biz de her birimiz – Orhan İnandıyız!” denildi.
“MOĞOLİSTAN KADAR OLAMIYOR MUYUZ?”
Orhan İnandı için Kırgızistan’da parlamentodaki milletvekilleri başta olmak üzere ülkenin önde gelen kanaat önderleri ardı ardına destek mesajları yayımlıyor. Eğitim Araştırmaları Merkezi veAnaliz Enstitü Merkezi Müdürü Rita Karasartova, “Sapat Eğitim Kurumları Yönetim Kurumları Başkanı Orhan İnandı iki gün önce kaçırıldı ve hala kayıp. Eğitim kurumlarının öğretmenleri, velileri İnandı’nın bulunması için eylem yapıyorlar. Buna benzer bir mesele Moğolistan’da yaşandığında ‘Bu bizim iç işlerimize müdahaledir, kabul edilemez’ demişti. Biz, bağımsız bir ülkeyiz. Moğolistan kadar olamıyor muyuz?” dedi.
“DEVLET ONU SAĞSALİM BULMALI”
Eski Milletvekili Ravshan Djeyenbekov ise mesajında şu ifadelere yer verdi: “Orhan İnandı müthiş bir kişidir. Ülkemizin eğitim sistemine büyük katkıları olan bu adam eğitimli ve vatansever bir neslin yetiştirilmesinde öncülük etti. Orhan İnandı Kırgız vatandaşıdır ve tanıdığım en vatansever Kırgızlardan biridir. Hatta, Kırgızların en iyilerinden birisidir. Devlet onu sağsalim bulmak için her şeyi yapmalıdır.”
“İNANDI KIRGIZİSTAN EĞİTİM SİSTEMİNE ÖNCÜLÜK ETTİ”
Eski Milletvekili Ömürbek Abdırakman da “Kırgızistan’ın en iyi eğitim kurumları bu kişinin öncülüğünde açıldı. Küçük oğlum Sapat Eğitim Kurumları’na bağlı faaliyet gösteren Tokmok Lisesi’nde okudu. Oradan aldığı eğitim sayesinde Boston Üniversitesi’ni kazandı ve başarılı bir şekilde mezun oldu. Torunumu da bu okullarda okuttum ve mezun oldu. Şu anda New York’ta Columbia Üniversitesi’nde okuyor. Sapat Eğitim Kurumları’na bağlı okullarda okuyan öğrenciler dünyanın birçok yerinde önemli üniversitelerde okuyorlar. İnandı Kırgızistan’ın eğitim sistemine öncülük etti. Kırgızistan’ı çok sevdi ve Kırgız vatandaşı oldu. Yaşananlardan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Umarım sağ, salim bulunur ve ülkemizin neslini yetiştirmeye, eğitim vermeye kaldığı yerde devam eder” dedi.
“KAÇIRILMASI ÜLKEMİZ İÇİN UTANÇ KAYNAĞI OLUR”
Reform Partisi de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ülkemize büyük hizmetleri olan Orhan İnandı’nın bir an önce bulunması için güvenlik güçlerinin elindeki bütün imkanları seferber etmesi gerekiyor. Orhan İnanda’nın kaçırılma hadisesi, Kırgızistan’ın güvenli, insana değer veren ve vatandaşlarını koruyan ülke imajına gölge düşürüyor. Ayrıca Orhan İnanda’nın kaçırılma olayına başka ülke veya ülkelerin de karışma ihtimalinin araştırılması gerekmektedir. Orhan İnandı’nın yurtdışına kaçırılmasının engellenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu olay, bu ülkemiz için unutulmaz bir utanç kaynağı olacaktır.”
“İNANDI KIRGIZ CUMHURİYETİ VATANDAŞIDIR”
Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Emilbek Kaptagaev de “Orhan Bey, Kırgızistan’da eğitim seviyesinin yükseltilmesinde, çağdaş ve eğitimli gençlerin yetiştirilmesinde çok büyük işler yaptı. Biz kendisine karşı borçluyuz. Kaçırma sebebi şu ana kadar bilinmiyor. Ancak bu, Türk istihbarat teşkilatı tarafından ‘Gülenci’ bahanesiyle kaçırıldı ise, bu iki kardeş ülke ve halkı arasında onarılması güç zararlar verecektir. Birincisi, Sayın Orhan Kırgız Cumhuriyeti vatandaşıdır. İkincisi, egemen bir devletin topraklarında adam kaçırmak insanlık dışı bir davranıştır ve uluslararası ilişkilerde de yeri yoktur” dedi.
“YABANCILAR KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMEYECEK”
Milletvekili Kanıbek İmanaliyev, “Orhan İnandı Bey, Kırgızistan için büyük işler yaptı. Onun bulunması hepimiz için büyük bir sorumluluktur” dedi. Devlet Televizyonu eski Genel Müdürü İlim Karıpbekov ise “Orhan Bey’in kaçırılmasında yetkililerin bir dahli yoksa, tüm çabalarını onu aramak için harcamalılar. Aksi takdirde ülkemizdeki tek bir yabancı bile kendini güvende hissetmeyecek. Bu olay gerek ülkede gerekse dünyada yankı uyandıracak ve ülkenin imajına büyük zarar verecektir. Aynı zamanda turizm ve ekonomi üzerinde olumsuz sonuçları olacaktır” dedi.
“BİŞKEK 1970’LERİN BEYRUT’UNA BENZER”
Delovoy Kırgızistan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kurmanbek Mambetov ise “2000’li yılların başında, eski Dışişleri Bakanı Muratbek İmanaliev, Bişkek’in 1970’lerdeki Beyrut’a benzediğini söyledi. O zaman kendisine: ‘O yıllarda Lübnan’ın başkentinde ne oldu?’ diye sordum. Bana: ‘Beyrut’ta tüm dünya istihbarat servisleri kendilerini evlerinde hissettiler’ dedi. Orhan İnandı’nın kaçırılması ile ilgili olaya bakınca o eski konuşmayı hatırladım” diye konuştu.