HDP Milletvekili Nadir Yıldırım’ın, Van’ın Gevaş ilçesinde işkence gören köylülere ilişkin verdiği yazılı soru önergesi ‘içtüzüğe aykırı’ denilerek işleme konulmadı.
Van’ın Gevaş ilçesinde Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen saldırı sonrası 4 köylü gözaltına alınmış ve Van Valiliği köylülerin saldırıyı düzenleyenler olduklarını öne süren bir duyuru yapmıştı.
Valilik açıklaması ardından Fatih Tezcan, köylülerin işkence gördüğü fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.
Paylaşılan fotoğrafta köylülerin işkence gördüğü anlaşılıyordu. Ancak işkence edilen köylüler daha sonra serbest bırakılmıştı.
HDP ‘İşkenceciler kim?’ diye sormuştu
Konuyu TBMM gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nadir Yıldırım, ‘suçlu’ denilip işkenceden geçirilen ancak suçsuzlukları anlaşıldıktan 5 gün sonra serbest bırakılan köylülerin durumuna dikkat çekerek Soylu’ya, “Sorumluluk alıp istifa etmenin bir erdem olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ne zaman istifa etmeyi düşünüyorsunuz?” diye sormuştu.
Yıldırım aynı zamanda işkence fotoğraflarını hatırlatarak “İşkence vahşetini gerçekleştirenler kimlerdir?” sorusuna yanıt istemişti.
Önergede ayrıca işkence fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşan Fatih Tezcan sorusuna da yer verilmişti.
Yıldırım, “Sosyal medya hesapları ile ilgili binlerce insanın gözaltına alındığı bu dönemde, Fatih Tezcan isimli şahsa ait sosyal medya hesabındaki paylaşımı ile ilgili bakanlığınızın başlattığı herhangi bir soruşturma var mıdır? Yok ise açılması düşünülmekte midir? Bu kişi hangi kurum ya da kişiler adına hizmet etmektedir? Söz konusu fotoğrafları hangi kişi ya da kurumlar aracılığıyla elde etmiştir?” diye sormuştu.
Önerge ‘içtüzüğe aykırı’ denilerek işleme alınmadı
HDP’li Yıldırım’ın önergesinde yer alan soruların Meclis İçtüzüğü’ne aykırı olduğunu belirten TBMM Başkanlığı, önergeyi işleme almayarak Yıldırım’a iade etti.
Önergenin işleme konulmamasının sebebi olarak ise Meclis İçtüzüğü’nün 96. maddesinde yer alan “Soru; kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin; kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge” ibaresi gösterildi.
Meclis Başkanlığı, önergeden soruların çıkarılarak yeniden gönderilmesi halinde işleme alınacağını belirtti.
Ne olmuştu?
Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası 4 kişi gözaltına alınmıştı.
Mantar toplamaktan dönerken gözaltına alınan yurttaşlar ağır işkenceye uğradıklarına dair fotoğraflar sosyal medyadan servis edilmişti.
Cemal Aslan, Halil Aslan, Abdulselam Aslan ve Nejdet Beysüm isimli yurttaşlar 4 gün boyunca emniyette tutulurken, Van Valiliği mantar toplamaktan dönerken ‘örgüte üye olmak’ iddiasıyla gözaltına alınan bu dört kişiyi ‘suçlu’ ilan etmişti.
Valilik açıklamasında “Yapılan ilk sorgulamada saldırıyı gerçekleştirdiklerini itiraf etmişlerdir” denilmişti.
Ancak dört kişi 5 gün sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, ‘suçsuz oldukları’ ilan edilmişti.
Köylüleri sosyal medya hesabından hedef gösteren Fatih Tezcan da daha sonra ‘özür dilemiş’ti.