Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yüzde 50 engelli tutsağa işkence yapıldığı iddia edildi. Kardeşi ile görüşen ağabey, kardeşinin her sabah koğuşlarının basıldığını ve darp edildiklerini aktardığını belirterek, kardeşinin ağladığını ve yaşadığı işkenceyi anlatmaya dahi korktuğunu söyledi

Çıplak arama, tekmil dayatması, sosyal aktivitelerin engellenmesi, işkence, revire çıkartılmama gibi uzayıp giden keyfi uygulamalarla tutsaklara dönük sindirme ve baskı politikaları sürüyor. Her gün bir işkence haberinin geldiği cezaevlerinde OHAL koşulları en ağır şekilde yaşanmakta. Öyle ki yaşanan işkencelerin duyulması dahi günleri bulabiliyor. Son dönemde artan işkence haberlerine bir yenisi de Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nden eklendi. Cezaevinde kalan ve yüzde 50 zihinsel engelli olan bir tutsağın gardiyanlar ve cezaevi idaresi tarafından işkenceye uğradığı iddia edildi.

Her sabah aynı işkence

Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 12 yıl hapis cezası verilen yüzde 50 zihinsel engelli Halil Yılmaz’a (26) cezaevi yönetimi ve gardiyanlar tarafından işkence edildiği iddia edildi. Kardeşiyle görüşen ağabey Celal Yılmaz, kardeşinin çırılçıplak soyulduktan sonra işkenceye maruz bırakıldığını belirtti. Her sabah cezaevi yönetimi ve gardiyanların koğuşa girip tutsaklara askeri nizam dayattığını kaydeden Yılmaz, kardeşinin “Her gün gelip bizi kaldırıyorlar ve çırılçıplak edip işkence yapıyorlar. Birileri bize yardım etsin” dediğini aktardı.

Cevap vermediler

Görüş sırasında kardeşinin ağladığını ve yaşadıklarını anlatmaya korktuğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Halil cezaevi yönetimi ve gardiyanlar tarafından yapılanları anlatmaya bile korkuyordu. Cezaevini aradım ‘Siz insan değil misiniz? Zihinsel engeli birine işkence ediyorsunuz’ dedim. Bana ‘Öyle bir şey yok’ yanıtını verdiler. ‘Kardeşim boşuna böyle bir şey demez. Niye daha önce demedi şimdi diyor’ dediğimde ‘Yetkililerimize bildiririz” dediler.” Telefonla aradığımız cezaevi yönetimi ise  bilgi verilmeyeceğini belirtmekle yetindi.