Türkiye’nin küçük illerinden Bartın, yerel yöneticilerin talimatlarıyla ülkenin en yoğun işkence merkezleriden biri haline gelmiş durumda. Medya ve sosyal medyada yankı bulan işkence vakaları sonrası açıklama yapan Bartın Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bozkurt işkence suçu için polisi adres gösterdi. Duruşmalarda kayda giren onlarca ağır işkence olayına hiç değinmeyen savcı, işkence konusunda ise Emniyet Müdürlüğü’ne gerekli bütün uyarıların en başından yapıldığını iddia ederek sorumluluğu polise attı.

Bartın en yoğun işkence vakalarının yaşandığı illerden biri oldu. OHAL bahane edilerek gözaltında 30 gün boyunca ağır sistematik işkenceye maruz bırakılan kişiler işkenceye maruz kaldıklarını davaların görülmeye başlaması ile ifade ettiler. İnsanlık dışı işkencelerin duruşma salonlarında detayları ile anlatılması ve mahkeme tutanaklarına girmesi üzerine yaşananlar medya ve sosyal medyada geniş yankı buldu.

Bartın ilinde gerçekleştirilen yargılamalar esnasında Haziran ayı itibariyle 47 ağır işkence vakası Sesli ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alındı. Ancak hem duruşma hakimleri hem de Başsavcı İbrahim Bozkurt tarafindan bu 47 ağır iskence vakasının üzeri örtülmeye çalışılıyor. 

Sanıklar duruşmalarda, gözaltı sırasında ağır işkence gördüklerini ve bu sebeple emniyet ve savcılık ifadelerinin geçersiz olduğunu beyan etmesine rağmen işkenceci polislerle ilgili şu ana kadar hiçbir soruşturma başlatılmadı.

İşkencecileri korumaya  yönelik bu hukuksuz uygulamaların da kamuoyuna yansıması üzerinde Başsavcı İbrahim Bozkurt paniğe kapılarak acele bir basın açıklaması yaptı. Savcı Bozkurt açıklamasında, işkence suçuna karşı sorumlu olarak polisler ve mahkeme heyetine işaret etti.

Açıklamasında duruşmalarda deşifre olan işkence vakalarına hiç değinmeyen Başsavcı İbrahim Bozkurt, savcılık ifadeleri sırasında dahi 2 şüphelinin insanlık suçu olan işkenceleri anlattığını itiraf etmek zorunda kaldı. Başsavcı İbrahim Bozkurt, başlatılan soruşturmalarda somut işkence delili bulamadıklarını iddia etmekle birlikte sorumluluğu da Emniyet Müdürlüğü’ne attı.

Açıklamada, “İlk zamandan itibaren Emniyet Müdürümüzle yaptığımız görüşmede de Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar, yürürlükte bulunan anayasamız ve kanunlar çerçevesinde bu soruşturmaların yapılması gerektiği zaruretini birlikte değerlendirdik. Bütün arkadaşlara da bu noktada en ufak bir hak ihlali olması halinde gerekenin yapılacağını açık ve net olarak bildirdik.” denildi.

İŞKENCE EKİBİ İSİMLERİ İLE DEŞİFRE EDİLDİ
Duruşmalar esnasında işkence mağduru 47 sanık da polis memurları İlkay Boynueğri, Ayhan Çelik, Ahmet Kıyak, Sarıkafa lakapli Özcan ve eşgali bilinen 3 memurundan oluşan işkence ekibini ittifaken deşifre etti. Buna rağmen, suç işlenerek işkenceci polisler hakkında henüz bir soruşturma açılmadı. Açıklamasında ifade sırasında dile getirilen 2 vakadan bahseden Başsavcı İbrahim Bozkurtda, duruşmalarda kayıt altında alınan 47 vakaya hiç değinmedi. Başsavcı İbrahim Bozkurt, bu vakalar mahkeme heyeti tarafindan kendisine hiç iletilmediğini iddia eden açıklaması ile kendisini korumaya çalışırken mahkeme heyetini hedef göstermiş oldu.

İŞKENCE MAĞDURLARINA “KONUŞMAYIN” TEHDİDİ
Bozkurt sakandal niteliğindeki açıklamasında bir taraftan kendisini korumaya çalışırken diğer yandan ise işkence mağdurlarını tehdit etmekten sakınmadı. Ağır fiziki ve psikolojik işkence altında alınan ve hukuken geçersiz olan ifadeleri dayanak yapılan sanıklara, “İfade değişiklikleri örgütle bağın devam ettiğine işaret eder” diye gözdağı verdi. İşkenceyi değil, işkence altında alınan ifadelerinin değiştirilmesini suç gibi sunmaya çalışan Bozkurt, kanunun her şüpheliye eşit olarak sağladıgı özgür iradesi ile ifade verme ve istediği zaman ifadesini değiştirebilme hakkını gasp etmeye çalıştı. Bu açıklaması ile yeni işkence deşifrelerinin de önünü almaya çalışan Bozkurt, işkence altında ifade veren insanları korkutup susturmaya çalışarak yalnızca işkencecilerle olan suç bağını güçlendirdi.

İŞKENCECİ PERSONELİN MORALİ BOZULMUŞ
Başsavcı İbrahim Bozkurt‘un açıklamasındaki skandallar bununla da bitmedi. Başsavcı İbrahim Bozkurt ayrıca, işkencelerin mahkeme huzurunda ve medyada deşifre edilmesi ile işkenceci polislerin moralinin bozulmaya çalışıldığını iddia etti. Başsavcı İbrahim Bozkurt  ”Son dönemlerde sosyal medya hesaplarından bazı emniyet müdürlüğü personeline yönelik paylaşımlar yer aldı. Bu dayak, hakaret ve işkence iddiaları, soruşturmalarda görev yapan arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu bozmaya yöneliktir.” dedi.

 

Bartındaki işkence yapmakla suçlanan polis memurları:

  • KOM Şube Müdürü Tolga Sipahi
  • Ayhan Çelik
  • İlkay Boynueyri
  • Ahmet Kıyak
  • Özkan……(Sarıkafa Lakaplı)

İşkenceden Sorumlu Sıralı Amirler:

  • Vali Nusret Dirim
  • Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bozkurt
  • İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu

Şüpheli Bilgileri

İbrahim Bozkurt’in profil fotoğrafı
İl: Bartın
Mesleği: Başsavcı
Şüpheli No: 38
İsa Aydogdu’in profil fotoğrafı
İl: Bartın
Mesleği: İl Emniyet Müdürü
Şüpheli No: 39
Tolga Sipahi’in profil fotoğrafı
İl: Bartın
Mesleği: KOM Şube Müdürü
Şüpheli No: 40
Ahmet Kıyak’in profil fotoğrafı
İl: Bartın
Mesleği: Polis memuru
Şüpheli No: 34
Ayhan Çelik’in profil fotoğrafı
İl: Bartın
Mesleği: Polis memuru
Şüpheli No: 35
İlkay Boynueyri’in profil fotoğrafı
İl: Bartın
Mesleği: Polis memuru
Şüpheli No: 33
Özkan’in profil fotoğrafı
İl: Bartın
Mesleği: Polis memuru
Şüpheli No: 36
Nusret Dirim’in profil fotoğrafı
İl: Bartın
Mesleği: Vali
Şüpheli No: 37