Van’da iki köylünün helikopterden atılması ve KHK’lı komiser yardımcısı Mustafa Kabakçıoğlu’nun karantina koğuşunda tek başına beyaz bir plastik sandalyedeki ölümüne yurt dışından da tepki yağıyor. Farklı ülkelerde ve farklı dillerde yapılan basın açıklamalarında ölümler protesto edilirken sivil toplum örgütleri insan hakkı ihlalleri karşısında birlikte hareket etmeye davet edildi.
BOLD – Gümüşhane Cezaevinde 4 yıldır tutuklu olan KHK’lı polis Mustafa Kabakçıoğlu’nun tahliyesine 4 ay kala hücredeki plastik bir sandalyede tek başınayken hayatını kaybetmesi ve Van’da gözaltına alınan Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılması Avrupa’da protesto edildi. Fransa, Hollanda ve Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinde bir araya gelen insanlar her iki olayı da protesto etti. Yoğun ilgi gören, geniş katılımlı Berlin’deki gösterileri Alman insan hakları örgütleri Aktion für Flüchtlingshilfe ve Human Rights Defenders düzenledi.
BEYAZ SANDALYE FACİASI AVRUPA’DA ANLATILDI
Amsterdam’da Kırık Tebeşir (Broken Chalka) adına açıklamayı yapan yönetim kurulu üyesi Feride Özer, 13 Nisan’da yaklaşık 90 bin tutukluyu tahliye eden AKP iktidarının kendine muhalif olarak gördüğü on binlerce masum insanı demir parmaklıklar ardında tutmaya devam ettiğini vurguladı.
Kabakçıoğlu’nun vefatının aslında Türkiye’deki cezaevi gerçeklerini de gözler önüne serdiği belirtilen açıklamada “Ölümünün ardından yayınlanan karantina hücresinin fotoğrafları Türkiye’deki insanlık dışı hapishane koşullarının bir özeti gibiydi. İnsan haklarını savunma çerçevesinde biz Broken Chalk olarak Türkiye’deki yetkilileri bu olayı acilen araştırmaları ve Kabakçıoğlu’nun vefatının arkasındaki doğruları açığa çıkarmaları için göreve çağırıyoruz. Türkiye Adalet Bakanı hapishanelerdeki KOVİD-19 vakalarını halktan saklamaktadır. Bu sırada uzmanlar ceza infaz kurumlarında vakaların arttığını ve hem çalışanların hem tutukluların hastalanmadığını belirtiyor” ifadeleri kullanıldı.
STK’LARA BİRLİKTE HAREKET ETME ÇAĞRISI
Feride Özer, açıklamasında İHD’nin verilerine göre Türkiye’deki hapishanelerde 1333 hastanın bulunduğunu ve bunlardan 457’sinin ise durumunun ağır olduğunu belirtti. İnsan haklarını savunan sivil toplum örgütlerine seslenilen açıklamada “Biz bütün insan hakları organizasyonlarını ve insan hakları savunucularını Türkiye’deki hapishanelerin insanlık dışı yaptırımlarına karşı durmaya ve aynı olayların tekrarlanmaması üzerine çalışmaya çağırıyoruz. Kabakçıoğlu’nun ölümü Türkiye hapishanelerinde bir ilk değildi fakat sizin de sesinizle birlikte son olabilir” denildi.
Avrupa Adalet İnisiyatifi adına yapılan açıklamada ise 15 Temmuz’dan bu yana Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklar ve insan hakkı ihlallerinden birçok örnek verildi. “Herkes için özgürlük! Herkes için hukuk! Herkes için adalet diyoruz“ ifadelerinin yer aldığı açıklamada “İşte biz bugün burada bu hukuksuzluklara, Erdoğan‘ın diktatörlüğune HAYIR diyoruz! İnsanların sudan gerekçelerle hapishanelere atılmasına ve hapishanelerde tedavi edilmeden öldürülmesine HAYIR diyoruz! Çocukların hapishanelerde büyümesine HAYIR diyoruz.! Osman Kavala‘nın, Selahattin Demirtaş‘ın, Ahmet Altan‘ın, Müyesser Yıldız’ın, Ali Ünal’ın ve bunlar gibi yüzlerce gazeteci ve yazarın sadece muhalif oldukları ićin hapishanelerde çürümesine HAYIR diyoruz.!“ vurgusu yapıldı.
Göstericiler Van’da helikopterden atılan Osman Şiban ve Servet Turgut’u da unutmadı. Gözaltına alınmak üzere helikoptere bindirilen 2 köylüden Servet Turgut hayatını kaybetmişti. Hazırlanan dövizlerle Türkiye’de yaşanan skandal olay protesto edildi.