10 Şubat 2017’den beri tutuklu olan kalp hastası Osman Genç, cezaevinde yaşadığı hak ihlallerini yazdı. Ailesine 6 sayfalık bir mektup gönderen Genç, hapiste defalarca kalp spazmı geçirdiğini, panik atak hastası olduğunu, doktorun mutlaka yapması gerektiğini söylediği yürüyüş egzersizleri yapamadığını, dilekçelerine hep red cevabı verildiğini söyledi.
Osman Genç, “Kalp hastası olmam, cezaevinde panikatak rahatsızlığı yaşamaya başlamış olmam defalarca spazmlar yaşamam nedeniyle tempolu yürüyüş egzersizi önerildi. Doktor tavsiyesi olan yürüyüş egzersizi yapabilmek için kuruma dilekçe yazdım. İdari gözlem kurulu reddetti. İnfaz halkimliği de itirazımı reddetti. Şanlıurfa 1. Ağır Ceza Mahkemesi de itirazımı kesin olarak reddetti.” dedi.
ALAATTİN ÇAKICILI GEREKÇE
Genç, zorunlu olarak nakledildiği Kahramanmaraş Türkoğlu L-2 İnfaz Kurumu’nda kardiyoloji ve psikiyatri servislerine sevk edildiğini, orada da doktor tavsiyelerini uygulayamadığını aktardı. Kurum müdürünün gerekçe olarak Genç’e gösterdiği örnek ise suç örgütü elebaşısı Alaattin Çakıcı oldu:
“Zorunlu nakledildiğim Türkoğlu L-2 İnfaz Kurumu’nca Temmuz 2019 içerisinde Kardiyoloji ve Psikiyatri servislerine sevkim yapılmıştır. Kardiyoloji uzmanınca derkenar yazılı günlük en az yarım saat tempolu yürüyüş önerisinde bulunulmuştur. Kurum yazılı ve sözlü taleplerimi değerlendirmeye almamış egzersizlerimi gerçekleştirme imkanı tanımamıştır. Kurum müdürü gerekçe olarak, sözlü olarak ‘Alaattin Çakıcı’yı koğuştan çıkaran müdürün çekmediği kalmadı, seni bunun için koğuştan çıkaramam’ şeklinde bir açıklama yapmış, yazılı bir cevap vermemiştir. Kanun yoluna gitme (mahkemeye ulaşma) hakkım ihlal edilmiştir.”
Bu talebinden çok kısa bir süre sonra hiçbir açıklama yapılmaksızın, henüz kuruma 70 gün önce nakil olmasına rağmen istek dışı olarak Türkoğlu L-1 Cezaevine nakledildiğini belirten Genç, “Adeta sürgün edilmiş, birçok eşyam kuruma alınmamış, onayım olmamasına rağmen ziyaretime gelen anneme almak zorunda olduğu söylenerek izinsiz olarak teslim edilmiştir.” ifadelerini kullandı.
KALP AMELİYATI OLMUŞTU
Uşak Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadelede görev yapan polis memuru Osman Genç, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra açığa alındı ve bir karakola sürgün edildi. Bu duruma çok üzülen Genç o günlerde anjiyo oldu. Kalp çevresindeki dokular bozulmaya başladığı için anjiyonun arkasından hemen ameliyat edildi. Bu süreçte Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Hassas Yerleri Koruma Şube’ye, kendi deyimiyle sürgün edildi. İyileştikten sonra Urfa’da göreve başladı ama kalp sıkıntıları devam etti.
Bu arada, AKP Şanlıurfa İl Teşkilatı, kendilerini koruması için emniyetten ‘en güvenilir polis’ini talep ettiğinde Osman Genç görevlendirildi. O günlerde evine dahi gidemeden görev yapan Genç, 3 Ekim 2016 sabahı tekrar açığa alındı.
100 İSİM VER, KURTUL
10 Şubat 2017’de Adana’da gözaltına alındı. 4 gün sonra Urfa TEM’e sevk edilen Genç, burada 12 gün gözaltında çok zor günler geçirdi. İfadesini alan savcı, 100 isim vermesi karşılığında itirafçılığa zorladı. Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanan Osman Genç, 29 Mayıs 2018’de yaptığı savunmasında gözaltındayken ilaçlarını vermeyen polis memuru ile arasında geçen konuşmayı şöyle aktardı:
GÖZALTINDA İLAÇLARI VERİLMEDİ
“Dönem itibariyle alerji krizleri geçiriyor olmama ve adli tıp raporlarımda rahatsızlığım ve ilaç kullanmam gerektiği ve ilaçlarımı gözaltına alınırken benden almalarına rağmen istediğimde tarafıma verilmedi. İlaç ve bazı kişisel eşyalar görevli polisler tarafından bir karton kutunun içine konulmuştu. Yine kriz anında ilacımı (crebros) kullanmak istedim. İsmini bilmediğim, rahatlıkla teşhis edebileceğim, sivil giyimli ve Tokatlı olduğunu kendi konuşmalarından duyduğum ileri yaşta bir polise durumu bildirdim. Bu şahıs ilacımı veremeyeceğini söyledi. Raporumun olduğunu söyleyerek ısrarlı bir şekilde ilacımı isteyince, ilaçların bulunduğu kutuya bakmadan elini kutuya götürdü ve kutudan rastgele bir ilaç çıkararak blisterinden bir 1 adet tablet çıkardı ve bana uzattı. Fakat bu ilaç benim ilacım değildi. Bana ait olan ilacın ismini söyleyerek vermesini istedim. “Napalım yapacak bir şey yok, bu çıktı kutudan, başka ilaç yok, sana bu ilacı almışlar.’ diyerek benimle alay etti. Oysaki ilacım kutudaydı. Dolayısıyla ilacımı kullanamadım. Bana verdiği ilacı da kendisine iade ettim.”
CEZAEVİNDE KALP KAPAKÇIĞI ÇÖKTÜ
Daha sonra tutuklanıp Şanlıurfa Cezaevinde gönderilen Genç’in hapiste geçirdiği spazmlar nedeniyle kalp kapakçığının biri tamamen çöktü. Diğerinin çökmemesi için düzenli egzersiz yapması önerilen Genç, yönetimden yürüyüş yapabileceği yer talep etti, ancak hiçbir isteğine olumlu cevap verilmedi:
“2015 yılında Aterosklerotik kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat geçirmiş, kalbe bağlı 4 ana damardan üçünde koroner yavaş akım mevcut. Ayrıca tutukluluğum süresince yaşadığım kalp rahatsızlıkları nedeniyle sevk edildiğim kardiyoloji uzmanlığınca kalp kapakçığında çökme meydana geldi ve bu durum cezaevinde meydana geldi. Rahatsızlıklarım halen devam etmektedir, kalıcıdır ve sürekli ilaç kullanmaktayım. Buna rağmen cezaevi koşullarının son derece olumsuz olması nedeniyle sık sık rahatsızlıklar yaşamakta ve hastaneye sevkim gerçekleştirilmektedir.”
PANİ ATAK TEŞHİSİ KONULDU
Osman Genç’in ayrıca yoğun stres ve olumsuzluklar dolayısıyla cezaevinde piskolojisi de bozuldu. 16 Haziran 2017’de panik atak hastası oldu. Göründüğü psikiyatri uzmanı ayda bir kontrole gelmesini söyleyerek 2 farklı ilaç ile 1 yıllık ilaç tedavisine başladı.
DOSYASI YARGITAY’DA
Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanan Osman Genç, Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesince 31 Mayıs 2018’de 6 yıl 5 ay hapis cezasına çaptırıldı. Dosyası Yargıtay’da bulunuyor.
Geçen yıl Ramazan Bayramı arifesinde Şanlıurfa’dan Kahramanmaraş Türkoğlu Cezaevine gönderilen Osman Genç, hastalığından dolayı 1,5 yıl önce Anayasa Mahkemesine’ne de başvurdu, fakat herhangi bir karar çıkmadı. İki çocuk sahibi olan Genç, Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümündeki eğitimine cezaevinden devam ediyor.