Emniyet Genel Müdürlüğü, eylemlerde görüntü almayı yasaklayan bir genelge yayınladı. Genelgede, toplumsal olaylar sırasında alınan ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği, polisin görevini yapmasını da engellediği savunuldu. Görüntü alacağından şüphe edilen kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması istendi.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgeyle eylemler sırasında ses ve görüntü alınması yasaklanırken, kayıt yapan kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması talimatı verildi.

Çağdaş Hukukçular Derneğinin paylaştığı EGM genelgesinde yasağa gerekçe olarak görevli polislerin ve vatandaşların eylemler sırasında alınan ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşıldığı ve “özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği” öne sürüldü. Eylem sırasındaki ses ve görüntülerinin kaydedilmesinin polisin görevini yapmayı engellediği belirtilen genelgede, yasak kararı Anayasa’nın 20. maddesinde yer alan özel hayatın gizliliğinin korunması maddesine dayandırıldı.

Genelgede şunlar kaydedildi:

POLİSİN KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRIYMIŞ

“Tüm vatandaşlarımız açısından özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlalinin söz konusu olduğu bu tarz durumlarla, genel kolluk personelimiz de sıklıkla karşılaşmaktadır. Bazen görevin yapılmasını engelleyecek boyuta ulaşan bu ihlaller, zaman zaman personelimizin veya vatandaşlarımızın kişilik haklarına veya güvenliğine zarar verir şekilde çeşitli dijital platformlarda yayımlanmaktadır. Yayınlanan bu görüntüler, olayı her zaman tüm yönleriyle yansıtmayabilmektedir. Bu durum personellimizi etkilediği kadar teşkilatımız açısından da kamuoyunda yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermektedir.

ENGELLEYİN VE İŞLEM YAPIN TALİMATI

Polisin görüntü kaydı yapanları engellemesi talimatı verilen genelgede “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” talimatı verildi

POLİS İŞKENCE YAPARSA KAYDEDİLİR

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)İstanbul Şubesi, ‘sansür’ genelgesine sosyal medya hesabından tepki gösterdi. ÇHD, “İçişleri Bakanlığı’ndan 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!” ifadesini kullandı.