HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde yapılan ve fotoğrafları sosyal medyaya düşen işkence iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorarak TBMM gündemine taşıdı.
Gergerlioğlu’nun basına yaptığı açıklama şöyle: “Türkiye’de kötü muamele ve işkence her geçen gün artıyor. Otoriterleşen Türkiye yönetimi şiddet olaylarının ve işkence olaylarının kapısını açıyor. Bunların sorgulanması bile engelleniyor. Eskiden işkence gizli yapılırdı şimdi aleni yapılıyor. Sosyal medyadan çığlık sesleri dünyaya duyurulmaya çalışılıyor. Artan bir linç kültürü şiddeti ve işkenceyi meşru hale getirmeye çalışıyor. Sorgulanması bile engellenmeye çalışılıyor. Bunun sonucunda muhaliflerin hepsine, üçüncü sınıf vatandaş olarak görülen herkese şiddet olayları tehdit hakaret artıyor. Bir yandan Diyarbakır Emniyetinde açıkça işkence görüntüleri fotoğrafları videoları çekilerek basına servis ediliyor. Bunu yapan da bir siyasi partinin milletvekilinin danışmanı. Hiç çekinmeden bunu yapabiliyor. Çünkü cezasızlık ülkeyi bitiriyor. Yapanın yanına kar kaldığı düşünülüyor. Diğer taraftan Kürtçe müzik dinlediği için bir genç öldürülebiliyor. Diğer taraftan bir başkası tehdit edilebiliyor “sitemizde tespit ettik öldüreceğiz” diyor. Bunu fiiliyata dökmeye çalışanlar dört bir taraftan bize gelen haberleriyle tedirginlik oluşturuyor. İşkence bir insanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur. Bunu sürekli olarak tekrarlayıp hatırlatmak gerekir. İşkencenin mazereti de yoktur isterse uygulanan en azılı suçlu olsun işkence kabul edilemez. Eğer bir suçluyu cezalandıracaksanız adil bir şekilde yargılarsınız ve kanunda belirtilen cezayı verirsiniz. İşkence kime yapılırsa yapılsın biz karşısında durmaya devam edeceğiz.”
Gergerlioğlu verdiği önergede Soylu’nun cevaplaması için 9 sordu sordu:
1. Sosyal medyada dolaşımda olan işkence fotoğrafları Diyarbakır Emniyetinde mi çekilmiştir? Eğer bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?
2. Paylaşılan işkence görüntüleri Diyarbakır Emniyetinde çekilmişse bu emniyet için normal prosedür müdür? Eğer bu iddia doğruysa emniyette işkence yapılacak ve yapılamayacak kişiler listesi olduğu doğru mudur?
3. Emniyet güçlerinin; kişinin hakkında kesinleşmiş bir karar olmadığı müddetçe suçlu ilan edilemeyeceğinden haberleri var mıdır?
4. Emniyet mensupları kime ya da kimlere güvenerek bu işkence görüntülerini sosyal medyada paylaşabilmiştir?
5. Emniyet Genel Müdürlüğünün daha önceki açıklamalarında işkence görüntüleri münferit olarak tanımlanmıştır. Emniyet için kaç tane daha görüntünün ortaya çıkması gerekmektedir ki bu olaylar münferit olmaktan çıkabilsin?
6. Ankara Emniyetinde yapılan işkence iddiaları hakkında başlatıldığı söylenen soruşturmaların halen sonlandırılmamış olmasının emniyetteki bu tarz işkence eylemlerini cesaretlendirdiği iddiası doğru mudur?
7. Türk Ceza Kanunu 94. ve 95. maddelerine göre işkence suçunu işleyen memurlar hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
8. Türk Ceza Kanunu 125. maddesine göre işkence görüntülerini paylaşıp işkenceyi, suçu ve suçluyu öven kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?
9. Bu işkence olayının emniyet tarafından üstü örtüleceği iddiaları doğru mudur?