İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 2021 raporunda Türkiye’de son dört yılda işkence olaylarının devletin gözetiminde arttığı belirtildi. AKP iktidarına ağır eleştirilerin yer aldığı Rapora göre koronavirüs sürecinde de Türkiye’de insan hakları ve hukuk devletine yönelik saldırılar sürdü.

BOLD – İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 2021 raporunda Türkiye hakkında dikkat çeken suçlamalar yer aldı. Rapora göre Türkiye’de özellikle son 4 yıl içinde askerin ve polisin denetimindeki işkence olaylarında artış yaşandı.

HAK İHLALLERİ SALGINDA DA SÜRDÜ

Kronos’un haberine göre, HRW’nin 2021 raporunun Türkiye ile ilgili bölümünde, Türkiye’de insan haklarına ve hukuk devletine yönelik saldırıların koronavirüs salgını sırasında da devam ettiği vurgulandı. Raporda, “MHP ile yapılan ittifak, uluslararası insan hakları hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerle çelişen yasaların meclisten alelacele geçirilmesine olanak tanıyor” denildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKUMET SİSTEMİNE AĞIR ELEŞTİRİ

Raporda, Cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminde muhalefet partilerinin etkisizleştirildiğine, hükumetin kamu kurum ve kuruluşlarını, iktidar üzerindeki denge ve kontrol mekanizmalarını ortadan kaldıracak ve kendi destekçilerine fayda sağlayacak şekilde yeniden şekillendirdiği kaydedildi.

‘MUHALİF GÖRÜLEN KİŞİLERE KARŞI TERÖR YASASI UYGULANIYOR’

Raporda, Erdoğan hükumetinin siyasi rakip veya muhalif olarak gördüğü kişileri “geniş tanımlı terörle mücadele yasası kapsamına giren temelsiz suçlamalarla tutukladığı, yargıladığı ve mahkum ettiği” ifade edildi. Raporda, HDP üyeleri, gazeteciler, muhalif siyasetçiler ve aktivistlerin hedef alındığı ifade edildi. Hedef alınanlar arasında en büyük grubun ise Gülen Cemaatinin oluşturduğu ifade edilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Adalet Bakanlığı verilerine göre 2020 Temmuz’u itibariyle Gülen Hareketi ile bağlantılı olarak terör suçlarından yargılanmakta olan 58 bin 409, soruşturulmakta olan 132 bin 954 kişi vardı ve bunlardan 25 bin 912’si tutuklu olarak cezaevinde bulunuyordu.”

MEDYA’DA TEKEL

Türkiye’de görsel ve yazılı medyanın çoğunluğunun iktidara yakın grupların elinde olduğunu vurgulanan raporda, “Bu satırlar yazıldığı sırada tahminen 87 gazeteci ve medya çalışanı, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle, terörle mücadele yasası kapsamına giren suçlardan tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyordu” denildi. Raporda, binlerce kişinin sosyal medya paylaşımlarından dolayı Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı kaydedildi.

İş insanı Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen serbest bırakılmadığına işaret edilen raporda, devletin üst düzey görevlilerinin homofobik konuşmalarının devam ettiğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca polis ve asker gözetiminde ve hapishanelerde işkence yapıldığı ve kötü, insanlık dışı, zalimane veya aşağılayıcı muamelede bulunulduğu iddialarında son dört yılda artış görüldüğü belirtildi.