İşkence, kaçırılmalar, hak ihlalleriyle ilgili Türkiye’de yapılamayan yargılama, Brüksel’deki “Tribunal Mahkeme”de yapılacak. Uluslararası çaptaki yargıçların isimleri, ilk yargılama tarihi haberde…
CEVHERİ GÜVEN
Türkiye’de yargının baskı altında olması nedeniyle işkence, zorla kaybetme, kaçırılma gibi olayların yargılanamaması, yargının etkin olarak kullanılamaması nedeniyle yurt dışında yargılama Tribünal Mahkeme’de yapılacak.
Tribünal Mahkeme, Türkiye benzeri yargının ağır baskı altında olduğu otoriter ya da diktatoryal rejimler için uygulanan bir yöntem. Uluslararası saygın hukukçuların oluşturduğu mahkeme heyeti, başvuruculara göre olayları tek tek ele alarak yargılama yapıyor ve hüküm tesis ediyor. Mahkemenin kararı bağlayıcı olmasa bile, yargılama aşamasında tüm detayların ortaya çıkartılması, kayda geçirilmesi ve uluslararası hukuka uygun biçimde hükme bağlanması nedeniyle dünya çapında ahlaki bir otoriteye sahip.
Türkiye Tribunal Mahkemesi kurma girişimi uzun hazırlıkların ardından tamamlandı.
Mahkemede savunma ayağını üstlenecek en önemli kuruluşlardan biri Van Steenbrugge Advocaten (VSA) hukuk firması olacak. VSA avukatları, son olarak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi önünde İsmet Özçelik ve Turgay Karaman’ı, kaçırma ve hukuka aykırı özgürlükten yoksun bırakma gerekçesiyle savundu.
Gent Üniversitesi’nde profesör olan Prof. Dr. Johan Vande Lanotte tarafından koordine ediliyor.
YARGILAMA 21 EYLÜL’DE BAŞLIYOR
Türkiye Tribunal Mahkemesi 21-25 Eylül 2020 tarihleri arasında Cenevre’de görülecek. İlk dört gün boyunca bir rapor sunulacak ve mahkeme üyelerine sorular yöneltilecek ve tanıklar dinlenecek.
Yargılamada Türk hükumetine iddialar sorulacak ve cevap vermesi beklenecek.
Raporlar, mahkeme başlamadan birkaç hafta önce web sitesinde yayınlanacak. Raporları özetleyen kısa bir video da web sitesi üzerinden yayınlanacak. Mahkemenin duruşmaları canlı olarak yayınlanacak, daha sonra duruşmaları özetlemek için kısa videolar yapılacak.
Mahkemenin son gününde, mahkeme kararını açıklayacak.
HAKİMLERİN İSİMLERİ
Türkiye Tribünal Mahkemesi’ni oluşturacak hakimler uluslararası saygın ve tecrübeli isimlerden oluşuyor:
• Prof. Em. Dr. Françoise Barones Tulkens (Belçika)
«Université de Louvain La Neuve» ‘de Profesör Emeritus, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hâkimi ve başkan yardımcısıydı.
• Justice Johann van der Westhuizen (Güney Afrika)
Pretoria Üniversitesi’nde eski Profesör Emeritus, Güney Afrika Anayasa Mahkemesi eski Hakimi
• Adj. Prof. Dr. Elisabeth Abi – Mershed (ABD)
Washington Colleg of Law’da Profesör Yardımcısı, Amerikan İnsan Hakları Mahkemesi Genel Sekreter Yardımcısı
• Prof. Em. Dr. Giorgio Malinverni (İsviçre)
Cenevre Üniversitesi’nde Profesör Emeritus, Venedik Komisyonu üyesiydi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yargıçtı
• Prof. Ledi Bianku (Arnavutluk)
Strazburg Üniversitesi’nde Doçent, Venedik komisyonunun bir üyesiydi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yargıçtı
• Dr. John Pace (Australia)
1978’den 1994’e kadar BM Yardım Misyonu İnsan Hakları Bürosu Başkanı ve İnsan Hakları Komisyonu Sekreteri
MAHKEME RAPORTÖRLERİNİN İSİMLERİ
Yargılama öncesi mahkemeye sunulmak üzere yargılama konusu kişi ve olayla ilgili raporları hazırlayacak raportörlerin isimleri ise şöyle:
• Eric Sottas (İsviçre): işkence raporu (Prof. Dr. Johan Vande Lanotte ile işbirliği içinde) – Eric Sottas, Dünya İşkenceye Karşı Organizasyon Genel Sekreteriydi
• Prof. Dr. Yves Haeck (Belçika) and Drs. Emre Turkut (Türkiye): cezasızlık raporu – Yves Haeck Ghent Üniversitesi’nde profesördür; Emre Turkut doktora derecesini darbe sonrası kararları konu olarak sonuçlandırmak uzere.
• Avukatlar Kolektifi (Türkiye)
• Prof. Dr. Sebnem Korur Fincanci (Türkiye): özgürlüğü kısıtlanan insanlar için tıbbi yardım hakkında raporu – Sebnem Fincanci, İstanbul Adli Tıp Dairesi Başkanı idi ve İnsan Hakları Vakfı Başkanıdır.
• Ankara Barosu (Türkiye) and Johan Heymans, (Belçika – Van Steenbrugge Advocaten): Zorla kaybetmeler hakkında rapor– Ankara Barosu’nun bir İnsan Hakları Şubesi var, Johan Heymans uluslararası deneyime sahip bir insan hakları avukatı.
• Philippe Leruth (Belçika): İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü raporu – Philippe Leruth uluslararası Gazeteciler Federasyonu başkanıydı.
TRIBUNAL MAHKEME YÖNETİM KURULU
• Başkan: Em. Prof. Dr. Marc Baron Bossuyt
Antwerp Üniversitesi’nde Profesör Emeritus; geçmişte Belçika Anayasa Mahkemesi Başkanı ve BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı idi
• Jan De Bock
Belçika Diplomasisi başkanı idi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin Belçika büyükelçisiydi.
• Mr. Christine Mussche
Christine Mussche ceza davalarında ve daha özel olarak cinsel saldırı davalarında avukattır
• Prof. Dr. Rik Van de Walle
Ghent Üniversitesi Rektörü
• Prof. Dr. Caroline Pauwels
Vrije Universiteit Brussels Rektörü
KAR GÜTMEYEN KURULUŞ
Türkiye Tribunal Mahkemesi, Belçika’da kayıtlı ve yargılama masrafları bağışlar üzerinden sürdürülecek. Bağışlar IBAN üzerinden veya web sitesindeki çevrimiçi sistem aracılığıyla yapılabiliyor: